به گزارش میمتالز، یکی از برنامههای دولت سیزدهم در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات رسیدن به رشد ۱۰ درصدی در اقتصاد فضای مجازی است. در این باره عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به همکاری بخشهای مختلف برای تحقق رشد ۱۰ درصدی اقتصاد دیجیتال میگوید: در دولت کارگروه ویژهای در حوزه اقتصاد دیجیتال در حال تشکیل است که با حضور ۴ نفر از وزرا و ۲ نفر از معاونین رئیسجمهور مأموریت برطرف کردن مشکلات پیش روی این حوزه را در دستور کار دارد تا بتوانیم تا پایان این دولت سهم اقتصاد دیجیتال را در تولید ناخالص ملی به ۱۰ درصد برسانیم.
توجه به اقتصاد دیجیتال از آنجا حائز اهمیت است که با شیوع کرونا کشورهای مختلف به خصوص کشورهای پیشرفته، رشد عجیب و غریبی در این باره داشته اند؛ در این باره ستار هاشمی معاون فناوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات میگوید: بر اساس مطالعات انجامشده در سالهای گذشته، پیش بینی میشد که تا سال ۲۰۲۵ حدود ۲۴ درصد از سهم اقتصاد جهان مربوط به اقتصاد دیجیتال شود، اما گزارشهای اخیر نشان میدهد که با همه گیری ویروس کرونا، رشد اقتصاد دیجیتال در جهان بیشتر از پیش بینیهای گذشته افزایشیافته است و پیش-بینیهای قبلی زودتر محقق شده است. ما هم باید دریابیم که در این حوزه در کجای جهان ایستادهایم و سهم ما از این افزایش به چه میزان است تا در زمینه اقتصاد دیجیتال دچار عقب ماندگی در دنیا نشویم.
یکی از چالشهای پیش رو برای تحقق رشد ۱۰ درصدی اقتصاد دیجیتال، کمبود نیروی انسانی و متخصصان فناوری اطلاعات است که لازم است در این باره تدابیر ویژهای اندیشیده شود. در این باره ستار هاشمی معتقد است: تحول دیجیتال و فناوریهای نوین سبب از بین رفتن میلیونها شغل در جهان و جایگزینی ماشین بهجای انسان، خصوصاً در مشاغل ساده و دارای فرایندهای تکراری میشود و در مقابل مشاغلی که تخصصی و نیاز به مهارت بالا هستند با افزایش تقاضا و کمبود نیرو در بازار کار مواجه خواهند شد. از همین رو پیش بینی میشود که تا ۱۰ سال آینده کمبود نیروی متخصص فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشورهای پیشتاز دنیا در حوزه فناوری اطلاعات بیشتر احساس شود و این کشورها در صدد جذب متخصصان و نخبگان سایر کشورها ازجمله ایران باشند که در صورت عدم پیش بینی سازوکار مناسب برای بهره گیری مناسب از ظرفیت نخبگان داخلی و جذب نخبگان بین المللی، ممکن است در آینده نزدیک با مشکل کمبود نیروی نخبه و متخصص در بخش فناوری اطلاعات مواجه شویم که این موضوع توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور را با چالش جدی روبرو خواهد کرد.
نیاز به متخصصان فناوری اطلاعات برای دستیابی به رشد ۱۰ درصدی در اقتصاد دیجیتال در حالی است که متخصصان زیادی در حوزه کامپیوتر و فناوری اطلاعات به دلایل مختلف به خارج کشور مهاجرت کرده و یا در حال مهاجرت میباشند؛ در این باره بهزاد اکبری عضو هیات مدیره شرکت زیرساخت ایران با تأکید بر موقعیت ایران در سهم از اقتصاد دیجیتال منطقه میگوید: جایگاه فعلی با توجه به سطح تحصیلات، موقعیت منطقهای و جمعیت، در شان ایران نیست و با توجه به پتانسیل فنی و نیرویی انسانی میتوانیم سهم بیشتری از اقتصاد دیجیتال منطقه داشته باشیم. ایران با تربیت نیروی متخصص به رشد جایگاه سایر کشورها در اقتصاد دیجیتال کمک زیادی کرده است. ایران سالیانه دانشجوی زیادی در حوزه کامپیوتر و IT دارد، ولی سالانه ۸۰ درصد دانشجویان دانشگاههای برتر از کشور خارج میشوند و تا زمانی که دیدگاه تدافعی را به نگاه فرصتطلبانه و استفاده از پتانسیلها تغییر ندهیم این مساله را خواهیم داشت.
منبع: خبرگزاری تسنیم